Publisert

Hvor lenge beholder kaffen egentlig kvaliteten?

Kvalitet er som kjent et noe tøyelig begrep. Hvordan vi oppfatter forskjell på godt og dårlig, fælt og himmelsk er individuelt. Men noe er også målbart, og det er hvor lenge den iboende kvaliteten holder seg.

De to viktigste variablene er holdbarhet før kaffen blir til drikk, deretter hvor godt den holder seg nettopp som drikk.

Strengt tatt er det også en tredje variabel som handler om den grønne rå kaffe før den blir brent. Den kaffen har også begrenset holdbarhet, men siden vi her på Kaffekapsler holder oss til brennerier med så høy omsetning at lagrene roterer konstant er ikke dette noe vi trenger å bekymre oss om – men vi følger med.

Luft er kaffens verste fiende

Uemballert brent kaffe og malt kaffe eksponert for luft, høy temperatur og høy luftfuktighet har varierende holdbarhet. Fra 3 uker for hele, umalte, lyst brente hele bønner, til noen sekunder for mørkt brent espressomalt kaffe. Derved sier det seg selv at emballasjeformen er vesentlig for kvaliteten.

Den malte kaffe du kjøper i butikken kan ha fra 6 til 12 måneders holdbarhet skrevet på pakken. Men hvem kjøper en kvartkilo for å ha i et halv år? Når posen først er åpnet minsker holdbarhet fra det øyeblikk du åpner den. Hvor mye forringelse som skjer avhenger av hvor mye luft som kommer til, men etter en uke er smaken stert på retur. Det kan være et problem om du liker å ha flere typer kaffe tilgjengelig.

Kapslenes fordel

Kaffe på kapsel har derfor en stor fordel. Den er nærmest hermetisk lukket helt uten surstoff og holder greit i 18 måneder eller mer siden den brukes kopp for kopp. Det å lide valgets kval går da fra å være en begrensning til en berikelse.

Drikk kaffen med en gang

Når kaffen først er i koppen viser alle målinger at filterkaffe som har stått i mer enn 30 minutter bør finne veien tilbake til havet via vasken og ikke din kropp. Vasken er faktisk en av Norges største kaffekonsumenter. Velger du en espresso taper den seg i løpet av få minutter, parallelt med at temperaturen faller. Tilsvarende for espressobaserte drikker.

Liten tvil om at individuelle kapsler ofte vinner både på smak og økonomi med holdbarhet som kvalitetsmål.