Publisert

Kaffe og melk – og kanskje også sukker

Sett i historisk perspektiv valgte mange rundt om i verden å bruke melk og sukker i kaffen for å dempe bitterheten. En bitterhet som ble til – dels basert på tvilsomme råvarer – og dels ved at kaffen var svært mørkt brent, og traktet og oppbevart for lenge. Da blir kaffen bitter, og den franske Café au Lait-vanen ble til på grunn av dette. Melk og sukker måtte til for å dempe bitterheten.

Så ble det her, som der, en vane uansett kaffekvalitet.

Vanene endres

Denne vanen er nå radikalt endret i Norge, dels fordi kaffen egenlig ikke var så bitter, samtidig som overforbruk av både melk og sukker havnet øverst på Fy-listen, mens kvalitetskaffe avanserte til topps på Ja-listen av helsegrunner. Men, ting tar tid, holdninger endres ikke over natten. Gamle vaner er ikke alltid ikke lette å vende uansett hva ekspertene sier.

Melk i nye former

Det er derfor de færreste som nå bruker melk og sukker i kaffen, men det er noen unntak, for hos meieriene er det nå i det minste en kurve som peker oppover og det er det faktum at det ikke lar seg gjøre å lage verken en Latte, en Cappuccino, en Cafe au lait, en Mocca eller en Cortado uten melk. Det blir som å skaffe seg en bil uten hjul. Ikke rart at meieriene har trykket både proffe og amatørbaristaer til sine jur…blir vel den riktige språkbruken her.

Sukker på vei ut

Sukker og andre søtningsmidler går det derimot stadig nedover med og plasseringen på Fy-listen er uendret.

Hva slags melk?

Melk er proteinrikt og fettinnholdet varierer fra 4% og nedover mot 0. Spør du din bestemor kan det hende at hun drømmer seg tilbake til den gangen fløte og Viking-melk på boks var ettertraktet. De som nå sverger til melkebaserte espressodrikker, eller omvendt espressobaserte melkedrikker velger nå mellom helmelk og lettmelk.

Den første skummer lettest, lettmelk krever litt mer trening.

Pass på temperaturen

Noen maskiner har en egen steam-arm for å varme/skumme melk, mens andre sverget til kokeplaten og en visp eller en lite melkesteamerboks. Uansett: Hold øye med temperaturen blir den opp mot 67 grader og høyere blir det både smak og lukt av kokt melk, som er bra i grøt men ikke bra i kaffe!

Dersom du ikke har tilgang på melk kan du bruke melkepulver fra en av våre kapsler på din maskin. Det er mange spebarn som er vokst opp på noe lignende.