Publisert

Verdens dyreste, og verste, kaffe

Hva er verdens dyreste kaffe?

Svaret er enkelt: Det er kaffen Kopi Luwak fra Indonesia. Raskt en tusenlapp pr kilo, og et godt eksempel på at verden vil bedras. Eller bedre: Noen insisterer på å bedras.

En Luwak, eller asiatisk palmesivett (Paradoxurus hermaphroditus), er i utgangspunktet et lite dyr som finnes i jungelen på Sumatra. Den tilhører mårfamilien og er på størrelse med en rev. Og Luwaken har god smak, det skal den ha, for den spiser mer enn gjerne kaffebær. Forståelig nok, for kaffebær er både søte og gode.

Men, et kaffebær inneholder som kjent 2 bønner og akkurat som steinen i et kirsebær er disse bønnene heller tungt fordøyelige. Følgelig tar de veien tvers igjennom Luwaken og kommet ut i den andre enden, og det er i den prosessen prisen går opp noen tusen prosent. På veien gjennom kroppen utsettes bønnen for en gjæringsprosess og smaken endrer kvalitet. Noen fant så på å samle inn bønnene, brenne dem og selge dem. Etter at de ble vasket, riktignok.

En venn sa: «It looks like shit and it tastes like shit». Men ikke desto mindre: Noen kjøper dette selv om prisen for en kopp er omtrent det samme som for et lite glass svært edel årgangswhisky.

HVEM ER KJØPERNE?

Så hvem kjøper dette? Stort sett en del av de som kjøper akkurat den whiskyen, ikke fordi de liker den, men fordi de ønsker å demonstrere sin velstand. Følgelig er det mange kjøpere både bland rike forretningsmen i Tokyo, og nyrike Moskovitter med tvilsomme yrker. e fleste smaker sannsynligvis ikke forskjell på kaffe og te, men akkurat det å flagge rikdom enten for å imponere eller å oppnå noe spesielt er vel ikke ukjent. Kaffe blir jo ofte betegnet som en «affordable luxury» men dette er vel å tøye det litt langt.

KONTROVERSIELL PRODUKSJON

Siden det ble litt anstrengende å løpe rundt og plukke opp Luwakens etterlatenskaper har foretaksomme indonesiere begynt å fange dem inn. De avler fram flere, setter dem i bur, tvangsforer dem, og har nå fått verdens dyrebeskyttere på nakken. I tillegg kommer ren svindel – for et raskt regnestykke viser at det skal noen millioner Luwaker til på et begrenset område på Sumatra for å stå i rimelig forhold til det som tilbys.
Noen prøvde seg i Norge, men det ble ikke noe salg å snakke om.

Vi her hos kaffekapsler har smakt Luwak og den kommer neppe til å inngå i vareutvalget. Vi har faktisk kvalitetskaffe som er mange ganger bedre – til en brøkdel av prisen.
Likevel, nå har du svaret om noen skulle spørre: Hva er verdens dyreste kaffe? Og det er en morsom, men dessverre sann historie.