Publisert

Arabica, Robusta og andre mystiske kaffenavn

Om du lover ikke å si det til noen, så kan jeg fortelle at kaffe er en botanisk slekting av tomaten. Det riktignok en fjern slekting, fjernere enn vårt slektskap til apene, men den er der.

Kaffen vokser vilt i Afrika og kaffefamilien har opprinnelig nær 70 medlemmer, hvorav bare fire er kommersielt utnyttet: Arabica som utgjør nær 70 %, Canephorra/Robusta som er nær 30%, mens den siste prosenten deles mellom Liberica og Excelsa.

Nå så er sagt finnes det flere varianter innen hver familie, og det muteres og krysses så ofte at det nå er nær 20.000 registrerte underarter. Dette inkluderer også spede forsøk på genmanipulering med sikte på å ta fram planter som enten er sykdomsresistente eller gir høyere avlinger. Hittil er det – av mange grunner – ingen som har satt dette i produksjon.

BOTANISKE VIDERVERDIGHETER

Den som husket tilbake til skoletimene i botanikk husker kanskje svensken Carl von Linne. Han som systematiserte og navngav vekstene. En imponerende vitenskapsmann på linje med Darwin, men han bommet stygt en gang. Han trodde kaffen kom fra Arabia og gav den navnet Coffea Arabica. Det han ikke viste var at kaffebusken var en innvandrer med Ethiopa som opprinnelsesland.

De ulike variantene har ulike egenskaper. De smaker forskjellig – svært forskjellig – de trives på ulike steder, og avlingene og kvaliteter varierer med vær, vind, temperatur og jordsmonn. Følgelig er det å finne fram til det «beste» en hel vitenskap med laboratorier, forskningsstasjoner, mastergrader, professorer og et utall av magasiner.

ARABICA EN SMAKSVINNER

I Norge og her hos Kaffekapsler.no går det mest i varianter av Arabica ganske enkelt fordi den har den høyeste smakskvaliteten. Robusta har, som det framgår av navnet en mer robust smak, men den har til gjengjeld egenskaper som gjør at den trives godt i espressoblandinger.

STORE PRISFORSKJELLER

I tillegg til smaksforskjell er det også prisforskjeller dels baser på botanikk, og dels basert på kvalitet. Her er et indeksert eksempel: Dersom Arabica generelt koster 100,- per kilo, vil Robusta koste 80,-. Men når så er sagt kan du få kvalitets-Robusta til 110,- og dårlig Arabica til 50,-. Og du kan få fremragende Arabica vinnerkaffer helt opp til 10.000,-. Det blir akkurat som for vin, og akkurat er dit er kaffe kommet nå.

Valgmuligheten er mange, svært mange.

LANG ERFARING TELLER

Derfor er det fint at vi her Kaffekapsler nå har snart 20 års erfaring i akkurat det å smake på kaffe og vurdere pris. Vi er ikke gift med noen leverandører. Vi lar smaken bestemme, ikke morsomme historier om hvordan en italiensk oldefar fant fram til blandingen for 100 år siden.