Publisert

Kan vi hos kaffekapsler.no lære brasilianere noe om kaffe?

Det høres egentlig helt usannsynlig ut, men det har faktisk skjedd. Det er riktignok drøye 10 år siden, men kaffekulturen i Brasil hadde da i mange år stått «på stedet hvil». Der var de mest interessere i volum og pris, mens store deler av kaffeverdenen hadde bestemt seg for å gå i retning av kvalitet og spesialitet.

Det måtte de gjøre noe med og sammen med en venn ble jeg invitert til å holde et avansert kaffe- og baristakurs i Sao Paulo. De beste kaffebarene i Sao Paulo sendte sine beste 40 baristaer på kurs, og i løpet av en uke fikk de individuell opplæring og trening i akkurat det å velge kvalitetskaffe og i forvandle den til espresso, cappuccino, latte, ristretto, cortado med flere.

Kurset ble nesten som et kombinert kurs i kaffe og italiensk. Men, med to norske lærere som brukte en blanding av Engelsk, hjemmestrikket Portugisisk og pantomine.

Dette var før kapslenes tid, så da var det noe med å stole på håndmakt og da er det visuelle «se og lær» like viktig som det verbale.

Kurset ble avsluttet ved at vi fikk velge ut de 10 dyktigste baristaene som deretter fikk delta i det første baristamesterskapet i Brasil. Da med oss to som meddommere.

Baristamesterskap

Dette var noe helt nytt i Brasil og pressedekningen var massiv, selv om kvaliteten var nok var heller variabel. Den brasilianske landbruksministeren var tilstede og det ble gjort stor stas på både deltagere og vinnere. Vinner ble barista og psykologistudent Isabela Rasposeiras, og ikke minst vi 2 dommere som fikk en spektakulær opplevelse og innføring både i kultur og kaffe. Og vi fikk nok mer enn vår 15 minutters berømmelse i Sao Paulo som har like mange innbyggere som de Nordiske landene samlet.

Premien i konkurransen var reise for to til Verdensmesterskapet i Baristakunst som gikk av stabelen i Oslo senere samme år.

Nyttig lærdom

Jeg fikk med meg nyttig kaffelærdom som jeg senere har brukt både som eier og driver av kaffebar, og senere i kvalitetsbedømming når leverandører til kaffekapsler skal velges.

Norgesvenn

Isabella likte seg svært godt i Norge og har vært her 5 ganger etter den tid og blant annet hatt en gjesteopptreden i min kaffebar. Nå er hun kaffeguru i Brasil med eget laboratorium, kaffeskole og brenneri. Master i psykologi er gjennomført og lagt på hylla til fordel for kaffe og vi holder kontakten.